PRIPOROČAMO: 

Natančno se držite predpisane sheme jemanja antikoagulacijskega zdravila. 

Držite se dogovorjenega datuma in ure kontrolnega pregleda. V primeru, da zamudite na dogovorjeni pregled, pridite na ponovni pregled takoj, ko je mogoče, najbolje na tisti dan v tednu, ki je v vašem izvidu označen kot »dan obiska«.

Na predčasni kontrolni pregled pridite, če opazite:

 • krvavitev v očesno veznico,
 • krvavitev iz nosa,
 • krvavitev iz dlesni,
 • podkožne krvavitve,
 • krvavitve iz ran, ki se ne zaustavijo same,
 • menstrualno krvavitev, ki je močnejša kot običajno.

Takoj obiščite osebnega ali dežurnega zdravnika, če opazite:

 • krvav ali temno rjav urin,
 • krvavo ali črno blato,
 • bruhanje ali izkašljevanje krvave ali rjave vsebine,
 • hud glavobol, ohromelost udov ali motnje zavesti,
 • hudo krvavitev iz rodil.

K vsakemu kontrolnemu pregledu prinesite izvide vseh pregledov ali hospitalizacij, ki ste jih opravili v času od zadnjega pregleda. Opozorite nas, če je prišlo do: 

 • driske,
 • povečane telesne temperature,
 • poslabšanja delovanja srca, ledvic ali jeter.

Pred uporabo novega zdravila in pred opustitvijo starega zdravila se posvetujte z nami.

Pred vsakim posegom (ruvanje zob, injekcije v mišico ali sklep, punkcije, biopsije ali operacije) opozorite zdravnika, ki bo poseg opravil, da prejemate antikoagulacijsko zdravilo. Vsaj 5 dni pred posegom pridite na predčasni kontrolni pregled, in sicer tisti dan v tednu, ki je na vašem izvidu označen kot »dan obiska«. Zaradi nevarnosti krvavitve moramo pred posegom prilagoditi odmerek antikoagulacijskega zdravila. Pri nekaterih bolnikih je  potrebno prehodno zdravljenje s heparinom v obliki podkožnih injekcij, včasih tudi uvedba antibiotika.

Jejte uravnoteženo, zdravo prehrano. Jeste lahko vse vrste sadja in zelenjave, količina naj bo čez vse leto čim bolj enakomerna. 

Ženske v rodnem obdobju se morajo posvetovati z nami, če prejemajo antikoagulacijsko zdravilo in načrtujejo nosečnost, da bomo izbrali najprimernejši in najvarnejši način zdravljenja med nosečnostjo in med dojenjem, kajti antikoagulacijske tablete lahko v nosečnosti škodujejo plodu.

Če je bilo antikoagulacijsko zdravljenje zaradi kakršnega koli razloga prekinjeno, ali če je prišlo do zapleta zdravljenja, morajo bolnik ali njegovi svojci obvestiti pristojno antikoagulacijsko ambulanto.

ODSVETUJEMO:

Če pozabite vzeti predpisani odmerek zdravila oziroma če niste prepričani, ali ste že vzeli zdravilo, ne jemljite dodatnih dnevnih odmerkov. Prosimo le, da nas ob ponovnem pregledu opozorite, kdaj ste pozabili vzeti zdravilo. 

Pazite, da vam ne zmanjka tablet. Vsak teden preverite, ali imate še dovolj antikoagulacijskega zdravila, in nas ob kontrolnem pregledu poprosite za recept.

Ne jemljite aspirina ali drugih zdravil, ki vsebujejo acetilsalicilno kislino, razen če ga je predpisal zdravnik, ki vodi antikoagulacijsko zdravljenje. Kadar imate povečano telesno temperaturo ali bolečine, lahko jemljete paracetamol.

Nekatera zdravila za lajšanje bolečin lahko povečajo učinek antikoagulacijskega zdravila in zvečajo tveganje za krvavitev. Pred začetkom jemanja zdravil za lajšanje bolečin se posvetujte z nami. 

Izogibajte se aktivnostim in športom, pri katerih lahko pride do hudih poškodb in krvavitev.

Izogibajte se spremembam v prehrani. Če se boste odločili za kakršnokoli dieto ali spremembo v načinu življenja, se pred tem posvetujte z nami.  

Izogibajte se prevelikemu vnosu alkohola. Dovoljene so le majhne količine alkohola, na primer 1 dcl vina dnevno.

Ne začnite jemati nobenih rastlinskih in vitaminskih pripravkov, ne da bi se pred tem posvetovali z nami.

 

Navodila za varno zdravljenje so zapisana v knjižici »ANTIKOAGULACIJSKO  ZDRAVLJENJE - Navodila bolniku«, ki jo prejmete ob prvem obisku vaše Antikoagulacijske ambulante. Knjižico imejte vedno pri sebi in jo vedno pokažite zdravniku, zobozdravniku ali farmacevtu, ki vam priporoči novo zdravilo ali zdravljenje, s katerim bi lahko povzročili krvavitev (na primer: ruvanje zob, injekcije v mišico ali sklep, punkcije, biopsije ali operacije).